
Historia zaczyna się w 1849 roku, kiedy Andrea Costa – protoplasta homonimicznej rodziny genueńskiej – zaczyna sprzedawać oliwę z oliwek i tekstylia od Sardynii do Ligurii, później specjalizując się w kupowaniu surowej oliwy z oliwek w krajach śródziemnomorskich. Giacomo Costa, syn Andrei, ma bardzo ambitną wizję: wprowadzić odrobinę Włoch do kuchni na całym świecie. To właśnie doprowadziło go do założenia firmy handlowej „Giacomo Costa fu Andrea” w 1910 roku.
Pierwsze butelki oleju są wysyłane do Ameryki Północnej, Argentyny, a nawet Australii pod marką Dante już w 1898 roku. Włochy. Właśnie dlatego nazwa wybrana dla ich olejku to nazwa znanego włoskiego poety Dante Alighieri, klasyczny symbol włoskości.
Rodzaje oliw:
Dante 100% włoska oliwa z oliwek extra virgin
Lupi 100% włoska oliwa z oliwek extra virgin – złociste opakowanie
Dante „Frantoio di Contrada” Niefiltrowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Dante Organiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Dante „Terre Antiche” Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Oliwa z oliwek Dante „Classico”
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.