Cena:
÷
 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Włoskie oliwki – złote owoce południa

Są tak stare, jak chleb i wino. Pierwsze uprawy datuje się na około 3000 lat p.n.e. Gałąź z drzewa oliwnego to symbol pokoju i zwycięstwa. Drzewa oliwne to aż ponad 300 rodzajów odmian. Potrafią wydawać plony nawet przez 150 lat. Im starsze drzewo, tym owoce są smaczniejsze. Na pierwsze zbiory trzeba czekać całą dekadę, od zasadzenia drzewa. Z owoców wytwarza się drogocenną oliwę, bo są znakomitym źródłem tłuszczy. Wspomagają leczenie wielu chorób. Warto je włączyć do codziennego menu. Są źródłem drogocennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Zielone czy czarne oliwki? Na czym polega różnica?

Kolor oznacza stopień dojrzałości i skład, jaki kryje się w owocu. Oliwki zielone są zebrane dużo wcześniej. To dojrzałe owoce, ale zbiera się je na krótko, zanim zmienią kolor. Zwykle kilka miesięcy niż ciemne. Są twardsze, trochę bardziej gorzkie, ale mają wyjątkowy posmak. Traktowane są jako samoistna przekąska lub dodatek do alkoholu i dań. Odznaczają się niższą kalorycznością niż ciemne owoce i wykorzystywane są często do faszerowania. Oliwki czarne to już owoce na końcowym etapie dojrzewania. Zbierane późną jesienią lub wczesną zimą. Z reguły ciemne owoce są drylowane i dodawane do dań, a w szczególności sałatek.

Oliwka oliwce nierówna

Rodzaje oliwek to ponad 1000 odmian. Najbardziej popularne są włoskie, hiszpańskie, greckie i francuskie. Różni je smak, kształt i odrobinę kolor. Musisz spróbować kilka rodzajów, zanim wybierzesz swoje ulubione. Iposea to włoski producent, specjalizujący się w śródziemnomorskich przekąskach. Od 80 lat przetwarza oliwki na różne sposoby. Owoce pochodzą z centralnej części Włoch – regionu Puglia. Przetwory firmy Ponti pochodzą z okolic Novary oraz Modeny. To producent, który działa od roku 1787, a jego główną działalnością jest oliwkowe przetwórstwo prowadzone w tradycyjny sposób od 9 pokoleń. Sacla jest rodzinną firmą założoną w roku 1939, która działa również w północnej części Włoch – Piemoncie. Specjalizują się w produkcji oliwek od 3 pokoleń.

Bogaty skład, który leczy

Owoce składają się z dużej ilości tłuszczu. Na 100 g przypada aż 13% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównie oleinowy, palmitooleinowy, palmitynowy, stearynowy, linolowy i linolenowy. Są bogatym źródłem witamin: A, C, E i z grupy B oraz źródłem kwasu pantotenowego i foliowego. Minerały wchodzące w skład owoców to: potas, wapń, magnez, żelazo, siarka i chlor. Spore ilości błonnika regulują układ pokarmowy.

Właściwości, które mają moc

Przeciwzapalne cechy plasują oliwkę jako skutecznego pogromcę namnażania się komórek nowotworowych. Antyoksydanty odgrywają dużą rolę w leczeniu nowotworu piersi i żołądka. Zachowują też dłużej młodość skóry, ponieważ hamują powstawanie wolnych rodników. Regulują odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, dlatego zbawiennie wpływają na układ krążenia. Zmniejszają ryzyko powstania cukrzycy, chronią przed udarem mózgu i wspomagają pracę serca. Antyoksydanty zapobiegają odkładaniu się złogów w tętnicach naczyń krwionośnych, zapobiegając chorobom układu krążeniowego. Są dobre na problemy skórne. Hamują rozwój atopowego zapalenia skóry i licznych zapaleń oraz podrażnień. Przeciwdziałają miażdżycy i występowaniu stwardnienia rozsianego.

Dlaczego warto stosować oliwki?

Są rarytasem i przysmakiem. W Hiszpanii zaleca się jeść około 6 owoców dziennie dla zdrowia. To również zalecana przekąska podczas walki o szczupłą sylwetkę. Jest syta i hamuje łaknienie na słodkie smaki. Owoce działają przeciwbólowo i są dobre na migrenę. W kuchni są afrodyzjakiem. Dodaje się je do wielu dań. Podaje w koktajlach i faszeruje na 1000 sposobów. To obowiązkowy składnik pizzy, sałatek i zapiekanek. Świetnie łączą się z mięsami i serem. Podkreślają wyjątkowy smak dania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium