Jaka mąka do pizzy jest najlepsza i dlaczego? 2
Jaka mąka do pizzy jest najlepsza i dlaczego?

Ciężko znaleźć osobę, która nie lubi pizzy. To danie o wielu twarzach, dlatego każdy może wybrać swój ulubiony smak i idealne dodatki. Pizza zdrowa, lekkostrawna i pożywna. Można zrobić ją samodzielnie lub zdecydować się na danie z jednej z licznych pizzerii. Oczywiście pizza pizzy nie równa. Warto dowiedzieć się, co zrobić, aby drożdżowy placek zachwycał smakiem i aromatem. 

Krótka historii pizzy - prawdziwa włoska pizza pochodzi z Neapolu

Pizzę zna niemal każdy, ale nie wszyscy wiedzą, skąd się wywodzi i jak długą ma historię. Pierwsza pizza powstała w Neapolu w XVII wieku. Początkowo różniła się znacznie od tej, która obecnie króluje na naszych stołach. Była wypiekana z ciasta do chleba, a dodatki stanowił smalec, czosnek, oliwa i ser. Później, gdy do Europy trafiły pomidory, również one znalazły się na drożdżowym placku. Najważniejszy w historii pizzy był rok 1889 r., kiedy to na świat przyszła margherita, prosta pizza, która do dziś cieszy się wielką popularności. Pizzę stworzył włoski pizzaiolo Raffaele Esposito, a jej nazwa powstała na cześć królowej Margherity di Savoia, która zakochała się w smaku placka. Nie bez znaczenia było również to, że placek przypominał włoską flagę – zielony kolor stanowiła bazylia, czerwony pomidory, a biały mozzarella. Z czasem pizza stała się znana i lubiana w innych zakątkach świata. Włoscy emigranci rozpowszechnili ją w Stanach Zjednoczonych, a później pizza stała się potrawą międzynarodową, serwowaną w pizzeriach na całym świecie. Obecnie typowo włoska pizza zawiera mało składników, rzadko przekracza liczbę trzech. To pozostałość po dawnych czasach, kiedy jedzenie było towarem deficytowym. Dzięki temu, że pizza jest daniem tanim, a zarazem smacznym i zdrowym, zyskała sławę wśród wszystkich klas społecznych. Nazwa pizza ma nie do końca znany rodowód. Jest kilka rożnych teorii, jedna mówi, że słowo pizza wywodzi się od łacińskiego słowa pinsere, co oznacza zgniatanie, spłaszczanie i rozciąganie. Inna teza głosi, że pizza pochodzi od greckiego słowa plaxo, które oznacza blat lub coś płaskiego.

Jaka mąka do pizzy i dlaczego 00?

W pizzy najważniejszy jest placek. Powinien być kruchy, cienki i chrupki, ważna jest również odpowiednia wilgotność. Jego wykonanie jest proste, potrzebne jest tylko kilka składników, tzn. mąka, woda, sól i drożdże. Głównym, decydującym o smaku składnikiem jest mąka. To ona decyduje, czy ciasto będzie idealnie wyrobione, delikatne i odpowiednio wilgotne. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąk, nie każda z nich nadaje się do wykonania pizzy. Mąki różnią się przede wszystkim przeznaczeniem oraz numerem, czyli typem. Typ mąki wpływa na ostateczny smak placki, dodatki pełnią rolę drugorzędną. Do pizzy idealnie nadaje się mąka 00, która pozwoli przygotować pizzę przypominająca włoski oryginał. Aby placek do pizzy miał wyśmienity smak, ważne są również inne składniki. Woda powinna mieć średnią twardość, zalecana jest sól morska oraz drożdże o odpowiedniej kwasowości. Aby ciasto miało prawidłową konsystencje, należy wyrabiać je 30 minut. Oryginalna pizza powinna być pieczona w kamiennym piecu opalanym drewnem. Dzięki temu będzie miała oryginalny smak i aromatu. 

Mąka 00 - idealna mąka do pizzy

Włosi, którzy są niewątpliwymi specjalistami do wyrobu pizzy, podali wytyczne, jakie powinna mieć idealna mąka. Musi spełniać następujące warunki:

  • nie może mieć żadnych dodatków,

  • zalecana jest konsystencja talku lub pudru. 

Te warunki spełnia mąka typu 00. Jak wiadomo, każda mąka powstaje wskutek przemiału zbóż. Specjalne maszyny oddzielają bielmo od okrywy owocowo-nasiennej. Wskutek wielokrotnego przemiału z bielma powstaje mąka, a z warstwy owocowo-nasiennej otręby. Po przemiale próbka mąki spalana jest w piecu, w wysokiej temperaturze 950 stopni Celsjusza. To, ile z mąki pozostanie popiołu, czyli składników mineralnych, wyznacza jej typ. Im mąka jest lepiej oczyszczana, tym pozostawia mniej popiołu i jest jaśniejsza. Pozyskaną ilość popiołu mnoży się przez 1000, np. jeżeli popiół stanowi 2 procent, to mąka ma typ 2000. Mąka 00 jest niemal całkowicie pozbawiona popiołu, jest biała i bardzo dobrze oczyszczona.

Co wyróżnia mąkę typu 00?

Mąka 00 różni się pod wieloma względami od innych mąk. Jest bardzo sypka, śnieżnobiała, lekka i całkowicie pozbawiona obręb. Dzięki tym właściwościom ciasto, które z niej powstaje, jest odpowiednio wilgotne, miękkie w środku, ale chrupiące na zewnątrz. Nie nasiąka sosem, co jest bardzo ważne w przypadku pizzy. Dzięki temu, że mąka jest sypka, gniecenie ciasta jest łatwe, w pracę nie trzeba wkładać dużo wysiłku. Mąka 00 zawiera duże ilości glutenu, który sprawia, że ciasto jest łatwe do ugniatania, sprężyste i elastyczne. Gluten jest również rewelacyjnym nośnikiem smaku i aromatu. Wbrew powszechnym opiniom gluten nie jest szkodliwy ani tuczący. Osoby zdrowe mogą go jeść bez obaw o zdrowie. Nie jest wskazany jedynie dla osób uczulonych, ale jest to jedynie 1% społeczeństwa. Mąka 00 nie zawiera aminokwasów, błonnika, minerałów i witamin. W 100 gramach mieści się 11 g białka, 70 g węglowodanów oraz 1 gram tłuszczów. W porównaniu z innymi mąkami typu 00 jest niskokaloryczna, ma ok. 340 kcal. Mimo że nie ma żadnych właściwości zdrowotnych, cieszy się wielkim uznaniem. Jest delikatna, elastyczna i łatwa od obróbki.

PRODUKTY POWIĄZANE

Barilla Farina Tipo 00 - Mąka typ 00 (1 kg)

Divella Farina Tipo 00 Pizza - Mąka do pizzy (1 kg)


Caputo Pizzeria - Mąka typu 00 do pizzy (5 kg)

Caputo Pizzeria - Mąka typu 00 do pizzy (1 kg)

Poczuj różnice w smaku

Od mąki zależy smak spodu do pizzy. Oczywiście można użyć pierwszej lepszej mąki, ale trzeba liczyć się z tym, że ciasto nie będzie podobne w smaku do włoskiego przysmaku. Stosując zamiennik, trzeba się jednak liczyć z tym, że ciasto może nie wyjść idealnie chrupki i miękki w środku. Do wyrobu pizzy można zastosować mąką uniwersalną. Smakuje dobrze, ale ciasto może się rozrywać w trakcie wyrabiania. Sprawdzi się dobrze do wyrobu cienkich placków. Wiele osób do przygotowania pizzy używa mąki chlebowej. Ma dużo glutenu, dlatego nie rozdziera się, pozostaje miękka w środku, a chrupiąca i krucha na zewnątrz. Najbardziej przybliżone właściwościowi ma mąka pszenna typ 450 lub 550. Wykonana z niej pizza będzie sprężysta i elastyczna. Ma dużą zawartość glutenu, dlatego ciasto będzie plastyczne, łatwe do ugniatania. Dla osób dbających o zdrowie i szukających produktów bogatych w składniki mineralne, polecana jest mąka pełnoziarnista. Jest bogata w błonnik oraz żelazo, cynk i magnez. Minusem tej mąki jest to, że ciężko się ją wyrabia. Pizza przygotowana z maki pełnoziarnistej nie będzie tak miękka i sprężysta jak zrobiona z innych typów, będzie miała również całkowicie inny smak. Osoby uczulone na gluten mogą wybrać mąkę bezglutenową. To mąka wykonana z tapioki, ciecierzycy, amarantusa, soi lub sorgo. Ciasto będzie miało również inny smak, nie będzie tak kruche i elastyczne, jak zrobione z maki 00.

Mąka 00 pasuje nie tylko do pizzy - inne zastosowanie

Mąka 00 pasuje nie tylko do pizzy. Jest wiele dań, które dzięki tej mące zyskują niepowtarzalny smak. Nadaje się do wyrobów ciast krótko lub średnio dojrzewających, wymagających pracy drożdży. We Włoszech mąkę 00 wykorzystuje się do wyrobu focacci, czyli drożdżowego pieczywa, serwowanego jako przystawka. Ciasto przyrządza się ręcznie, musi być rozciągnięte na cienki placek. Mąka 00 dzięki swojej elastyczności i dużej ilości glutenu, świetnie się sprawdza. Inne włoskie danie, czy ravioli również powstaje z mąki 00. To delikatne pierożki, do których potrzeba jest lekka i delikatna mąka. Typ 00 posiada wymagane cechy. Mąka 00 nie służy jedynie do wyrobów dań obiadowych czy wytrawnych. Jest również idealna do pieczenia słodkich ciast i ciasteczek. Na jej bazie powstają wyśmienite biszkopty, pyszne kruche ciasta i delikatne ciasteczka. Wyroby powstałe z mąki typu 00 mają wyjątkowy smak, dlatego mąka króluje w wielu kuchniach.

Aby zjeść oryginalną pizzę, nie trzeba jechać do Włoch. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrą mąkę typu 00. Tylko dzięki niej można uzyskać niepowtarzalny smak. Dobra mąka sprawi, że ciasto, mimo mocnego wyrabiania, będzie miękkie, delikatne i chrupiące, sos nie będzie przesiąkał, a składniki będą doskonale przylegały. 

Komentarze do wpisu (2)

9 maja 2021

Pięknie wszystko opisane!

4 września 2021

W końcu po 40 latach życia dowiedziałem się co oznacza typ mąki

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium