Garofalo urodził się w 1789 roku w Gragnano, ojczyźnie makaronu. Warunki klimatyczne tego obszaru, idealne do suszenia makaronu, oraz obecność wody źródlanej, która zasilała młyny, sprawiły, że Gragnano było idealnym miejscem do produkcji makaronu.
Pod koniec XVIII wieku pan Michele Garofalo dekretem królewskim uzyskał wyłączną koncesję na produkcję makaronu, ponieważ uznano go za "dobrego wykonania".
Czas nagrodził oryginalną formułę Garofalo, która łączy dążenie do innowacji z niepowstrzymanym dążeniem do jakości. W ten sposób firma stała się motorem ewolucji Gragnanese, a do pierwszego zakładu przemysłowego, w centrum wioski, dołączył kolejny w bezpośrednim sąsiedztwie.
Produkcja rośnie, a Garofalo rozwija się głównie za granicą i jako marka prywatna, aż w 2001 roku we Włoszech zostaje uruchomiona linia marki, która natychmiast staje się punktem odniesienia dla najwyższej jakości makaronu wśród konsumentów.
Od 2014 roku Ebro Foods, hiszpańska międzynarodowa grupa działająca w sektorze ryżu, makaronu i przypraw, weszła jako większościowy udziałowiec firmy w zamian za dużą inwestycję.
Dziś Garofalo, oprócz tego, że jest liderem we Włoszech w zakresie wysokiej jakości makaronów, eksportuje swoje produkty do ponad osiemdziesięciu krajów na całym świecie: nasza historia jest zatem historią włoskiej doskonałości.
8,95 zł
Cena netto: 8,52 zł
8,95 zł
Cena netto: 8,52 zł
12,95 zł
Cena netto: 12,33 zł
12,95 zł
Cena netto: 12,33 zł
12,95 zł
Cena netto: 12,33 zł
12,95 zł
Cena netto: 12,33 zł
12,95 zł
Cena netto: 12,33 zł