64,95 zł
Cena netto: 61,86 zł
59,95 zł
Cena netto: 57,10 zł
17,95 zł
Cena netto: 14,59 zł
14,95 zł
Cena netto: 13,84 zł
64,95 zł
Cena netto: 61,86 zł
54,95 zł
Cena netto: 52,33 zł
69,95 zł
Cena netto: 66,62 zł
59,95 zł
Cena netto: 57,10 zł
59,95 zł
Cena netto: 57,10 zł
68,95 zł
Cena netto: 65,67 zł
55,95 zł
Cena netto: 53,29 zł
64,95 zł
Cena netto: 61,86 zł
Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - extra virgin
Ten rodzaj tłuszczu jest podstawą w kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza we Włoszech. Oliwa z oliwek znana jest nie tylko z wyrafinowanego smaku, ale i z wielu właściwości prozdrowotnych - dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdzi się używana zarówno na zimno, np. jako dodatek do sałatki, jak i na ciepło, np. podczas krótkiego smażenia. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, doskonale podkreśli smak praktycznie każdego dania. Dodatkowo jest świetną bazą marynat do mięs czy ryb. Rodzajów oliwy z oliwek jest wiele, ale najbardziej pożądaną jest oliwa z pierwszego tłoczenia, inaczej zwana oliwą extra vergine lub extra virgin. Tego rodzaju olej najlepiej spożywać na zimno - do chleba, sałatek czy różnego rodzaju dań na końcowym etapie ich przyrządzania. Pozyskuje się ją wyłącznie w procesie tłuczenia (wyciskania) soków z całych oliwek, co pozwala zachować w oleju wszystkie naturalne substancje, zawarte w owocu. Dzięki tłoczeniu cały smak i aromat oliwek pozostaje w produkcie końcowym, czyli oliwie. Oprócz oliw extra virgin dostępne są także rafinowane. Rafinowanie to proces, polegający na oczyszczeniu produktu poprzez podgrzanie go do wysokiej temperatury. Taka oliwa jest zdecydowanie bardziej uboga w składniki odżywcze, a także nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu. Czy jest więc złym wyborem? Niekoniecznie - zdecydowanie lepiej sprawdzi się do smażenia, ponieważ punkt dymienia będzie w jej przypadku wyższy. Zdarza się, że do oliwy rafinowanej dodaje się tą z pierwszego tłoczenia dla podkreślenia barwy.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze oliwy z oliwek?
Przede wszystkim na opakowanie, w którym się znajduje - oleje są bardzo wrażliwe na światło, dlatego najlepsza dla oliwy z oliwek będzie metalowa puszka. Całkowicie blokuje ona dostęp światła do produktu, dzięki czemu dłużej pozostanie on świeży. Bardzo dobrze również sprawdzi się ciemna butelka i takie rozwiązanie jest stosowane najczęściej. Najlepsze włoskie oliwy dodatkowo będą opatrzone międzynarodowym certyfikatem DOP lub IGP, na które warto zwrócić uwagę, jeśli zależy nam na potwierdzonej jakości produktu.