Kuchnia włoska - wszystko, co warto o niej wiedzieć 0
Kuchnia włoska - wszystko, co warto o niej wiedzieć

Włochy to jeden z najpiękniejszych krajów świata. Słynie nie tylko z pięknych widoków, ale także z doskonałej kuchni, która doceniana jest przez wielu wybitnych smakoszy. Jakie cechy posiada kuchnia włoska? Jakie są najbardziej popularne dania wywodzące się z kuchni włoskiej? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.

Cechy włoskiej kuchni

Kuchnia włoska cechuje się ogromną ilością świeżych, aromatycznych warzyw. Wśród przypraw, które królują we włoskich potrawach, nie może zabraknąć bazylii, oregano, tymianku, estragonu oraz rozmarynu. Co jednak najważniejsze, cechą charakterystyczną włoskich przypraw jest jedna z najbardziej popularnych odmian sera- parmezan. Co do warzyw, na szczególną uwagę zasługują świeże, aromatyczne pomidory, które wykorzystywane są w bardzo różnych formach. Przede wszystkim jako pasta, która dodawana jest do ogromnej części dań. Wśród najpopularniejszych warzyw w kuchni włoskiej wyróżnić można także cebulę, czosnek, a także zielone oraz czarne oliwki. 

Mówiąc o kuchni włoskiej i jej charakterystyce, makaron to jeden z jej symboli. Włoskie pasty znane są na całym świecie. 

Najpopularniejsze włoskie dania 

Kuchnia włoska w swoich zasobach posiada wiele popularnych dań. Do najbardziej popularnych należy:

  • pizza,
  • bottarga,
  • lasagne,
  • arancini,
  • spaghetti carbonara,
  • ossobuco

i wiele innych. To tylko mała garstka włoskich dań, która zachwyca najbardziej wysublimowane podniebienia. Do ich przygotowania używane są najwyżej klasy składniki, a przepisy cechują się prostotą i naturalnością. 

Pizza - kulinarny symbol Włoch 

Pomimo wielu popularnych dań w kuchni włoskiej, na pierwszy plan wysuwa się pizza. Jest to dziś danie, które uważane jest za symbol kulinarny Włoch. Pizza nazywana jest kwintesencją smaku włoskiego. Jej cechą charakterystyczną jest ogromna prostota. Prawdziwa włoska pizza to ciasto, pasta pomidorowa, świeża bazylia w listkach oraz kilka plastrów szynki i mozzarellą. 

Pizza uważana jest za pełnowartościowy posiłek, jak również doskonałą przekąskę na zimno. Za kolebkę pizzy uznaje się Neapolu- to właśnie w tym włoskim mieście po raz pierwszy dodano na pizzę pastę pomidorową, bez której dziś ciężko wyobrazić sobie każdy rodzaj pizzy. 

Pizza włoska serwowana jest w najróżniejszych konfiguracjach. Wciąż jednak największym zainteresowaniem i popularnością cieszy się Margherita, której składniki odzwierciedlają kolory włoskiej flagi, tj. zieleń, biel oraz czerwień. Na szczególną uwagę zasługują jednak dwa stylu pizzy we Włoszech- neapolitańska oraz rzymska. 

Pizza rzymska cechuje się niezwykle cienkim i chrupiącym ciastem. Co ważne, ciasto w rzymskiej pizzy nie może przesiąknąć sosem. Z kolei pizza neapolitańska cechuje się grubym, puchatym ciastem, które po upieczeniu jest w środku niezwykle wilgotne. Do jej produkcji używa się obowiązkowo soku ze świeżych pomidorów. 

Kawa we włoskim wydaniu

Włosi szczególnym upodobaniem darzą kawę. Nic więc dziwnego, że powstał specjalny rodzaj kawy po włosku, który stał się niezwykle lubianym w najdalszych zakątkach globu. Standardowa włoska kawa do 7-10 g kawy, 25 sekund jej ekstrakcji, i uzyskanie około 30 ml naparu- a więc znane espresso.

Kawa włoska cechuje się specyficzną kulturą picia, która jest dziś nieodzownym elementem codzienności. Włosi swoje espresso popijają w każdej wolnej chwili, które dodaję im energii i chęci do działania. Przed wypiciem espresso należy wypić szklankę wody. Brak zachowania takiej kolejności dla wielu prawdziwych Włochów jest karygodnym, niewybaczalnym błędem. 

Tradycyjne włoskie desery 

Dobre, włoskiej jedzenie, mocna, aromatyczna kawa, nie może obejść się od słodkiego deseru. Kuchnia włoska także posiada typowe, słodkie propozycje, które zaspokoją apetyt największych łasuchów. Do najbardziej popularnych deserów zaliczyć należy:

  • Tiramisu,
  • Panna cotta,
  • Cannoli,
  • Cantuccini,
  • Torta Barozzi,
  • Pasticciotto leccese,

i inne. Zdecydowanie tiramisu wiedzie prym wśród wszystkich włoskich słodkich propozycji. Jest to dokładnie toskański deser. Pierwszą rolę w takim deserze odgrywa espresso. Jest to więc deser mocno pobudzający, dedykowany przede wszystkim dla osób dorosłych ze względu na dużą ilość kofeiny. Drugim charakterystycznym produktem jest serek mascarpone. 

Drugim niezwykle popularnym włoskim deserem jest Panna cotta. To propozycja o wiele lżejsza, która pochodzi z północnej części Włoch. Panna cotta to nic innego jak podgrzana śmietanka z żelatyną, wanilia, mus owocowy z malin oraz skórka cytrynowa. W związku ze swoją dużą popularnością panna cotta bywa niezwykle często modyfikowana. Napotkać można wersję z kakao, orzechami, sosem karmelowym czy gorzką czekoladą. Co ciekawe, panna cotta może być także deserem wegetariańskim. Wystarczy jedynie żelatynę zastąpić agarem. 

Na szczególną uwagę zasługuje cannoli, a więc powszechnie znane rurki z kremem. To znany, sycylijski frykas. Nadzienie składa się z ricotty. Cechą charakterystyczną włoskich rurek jest smażenie na głębokim tłuszczu, przez co posiadają niezwykle ciekawą konsystencję. 

Kuchnia włoska to niezwykle bogata, różnorodna gama wielu przysmaków, która od wielu lat niezmiennie zachwyca szerokie grono smakoszów na całym świecie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium