De Cecco Fusilli nr 34 - makaron świderki (500 g)
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
De Cecco Fusilli nr 34 - makaron świderki
(500 g)
Fusilli pochodzą z Kampanii i należą do krótkiej, prosto krojonej rodziny makaronów.
W przeszłości Fusilli były wytwarzane ręcznie zgodnie z metodą, która była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Trzeba było szybko przekręcić pasmo spaghetti wokół igły dziewiarskiej wprawną ręką. Zdolność wymagana do wykonania tej procedury przypomina zdolność spinnerów i w rzeczywistości termin "fusillo" pochodzi od "fuso" (wrzeciono), które było narzędziem używanym przez spinnery.
Ten makaron jest szczególnie dobry z sosami mięsnymi i rybnymi lub z przyprawami z ricotty. Doskonale nadaje się również do sosów warzywnych, które są przygotowywane z sosem pomidorowym z papryką, bakłażanami, oliwkami i kaparami.
Składniki: mąka z przenicy durum, woda.
Wytłuszczone składniki mogą powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych lub nietolerancje pokarmową.
Wartość odżywcza | dla 100 g |
Energia | 1490kJ/351kcal |
Tłuszcz |
1,5 g |
Węglowodany w tym cukry |
69 g 3,4 g |
Błonnik | 2,9 g |
Białko | 14 g |
Sól | 0 g |
Kraj pochodzenia: Włochy