De Cecco Spaghetti nr 12 - makaron (500 g)
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
De Cecco Spaghetti nr 12 - makaron
(500 g)
Historycznie oficjalna wzmianka o terminie "spaghetto" pochodzi z pierwszego słownika języka włoskiego autorstwa Nicolò Tommaseo i Bernardo Belliniego (1819). Słowo "spaghetto" zostało włączone jako "męskie zdrobnienie liczby pojedynczej spago (nici)" i wspomina się o "Minestra di Spaghetti" (zupa spaghetti), która jest makaronem wielkości długiej, cienkiej nici, takiej jak sopracapellini". Ciekawostka: w 1957 roku BBC wyemitowało pierwszy dokument o produkcji spaghetti, a dzień później studia telewizyjne zostały zalane telefonami od widzów z prośbą o podanie nazwisk producentów i dystrybutorów spaghetti, aby mogli je kupić.
Włoski makaron najwyższej jakości, produkowany z najwyższej jakości pszenicy durum, bogatej w proteiny, zawierającej gluten. Tradycyjny proces suszenia makaronu w niskiej temperaturze pozwala zachować niezmienione wszystkie wartości odżywcze makaronu, nie powodując utraty podstawowych aminokwasów takich jak np. lizyna, dzięki czemu białko jest lepiej przyswajalne przez organizm. Wszystkie formy makaronu sa otrzymywane przy użyciu foremek z brązu, które zwiększają zdolność wchłaniania sosu (charakterystyczna chropowatość na powierzchni).
Spaghetti jest tak wszechstronne, że można je podawać z dowolną przyprawą, od ryb po mięso, od warzyw po ser, ale jest również doskonałe podawane tylko z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i posypką parmezanu.
Składniki: mąka z pszenicy durum, woda.
Wytłuszczone składniki mogą powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych lub nietolerancje pokarmową.
Wartość odżywcza | dla 100 g |
Energia | 1490kJ/ 351kcal |
Tłuszcz |
1,5 g |
Węglowodany w tym cukry |
69 g 3,4 g |
Błonnik | 2,9 g |
Białko | 14 g |
Sól | 0 g |
Kraj pochodzenia: Włochy