Oliwy i octy

 

Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - extra virgin

Ten rodzaj tłuszczu jest podstawą w kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza we Włoszech. Oliwa z oliwek znana jest nie tylko z wyrafinowanego smaku, ale i z wielu właściwości prozdrowotnych - dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdzi się używana zarówno na zimno, np. jako dodatek do sałatki, jak i na ciepło, np. podczas krótkiego smażenia. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, doskonale podkreśli smak praktycznie każdego dania. Dodatkowo jest świetną bazą marynat do mięs czy ryb. Rodzajów oliwy z oliwek jest wiele, ale najbardziej pożądaną jest oliwa z pierwszego tłoczenia, inaczej zwana oliwą extra vergine lub extra virgin. Tego rodzaju olej najlepiej spożywać na zimno - do chleba, sałatek czy różnego rodzaju dań na końcowym etapie ich przyrządzania. Pozyskuje się ją wyłącznie w procesie tłuczenia (wyciskania) soków z całych oliwek, co pozwala zachować w oleju wszystkie naturalne substancje, zawarte w owocu. Dzięki tłoczeniu cały smak i aromat oliwek pozostaje w produkcie końcowym, czyli oliwie. Oprócz oliw extra virgin dostępne są także rafinowane. Rafinowanie to proces, polegający na oczyszczeniu produktu poprzez podgrzanie go do wysokiej temperatury. Taka oliwa jest zdecydowanie bardziej uboga w składniki odżywcze, a także nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu. Czy jest więc złym wyborem? Niekoniecznie - zdecydowanie lepiej sprawdzi się do smażenia, ponieważ punkt dymienia będzie w jej przypadku wyższy. Zdarza się, że do oliwy rafinowanej dodaje się tą z pierwszego tłoczenia dla podkreślenia barwy.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze oliwy z oliwek?

Przede wszystkim na opakowanie, w którym się znajduje - oleje są bardzo wrażliwe na światło, dlatego najlepsza dla oliwy z oliwek będzie metalowa puszka. Całkowicie blokuje ona dostęp światła do produktu, dzięki czemu dłużej pozostanie on świeży. Bardzo dobrze również sprawdzi się ciemna butelka i takie rozwiązanie jest stosowane najczęściej. Najlepsze włoskie oliwy dodatkowo będą opatrzone międzynarodowym certyfikatem DOP lub IGP, na które warto zwrócić uwagę, jeśli zależy nam na potwierdzonej jakości produktu.

rozwiń
Bertolli Classico - Oliwa z oliwek Vergine (1L) Bertolli Classico - Oliwa z oliwek Vergine (1L)
Producent: Bertolli
Cena: 26,50 zł (netto: 25,24 zł )
zobacz więcej
Bertolli Fragrante - Oliwa z oliwek Extra Vergine (1 L) Bertolli Fragrante - Oliwa z oliwek Extra Vergine (1 L)
Producent: Bertolli
Cena: 28,50 zł (netto: 27,14 zł )
szt.
zobacz więcej
Bertolli Gentile - Oliwa z oliwek Extra Vergine (1 L) Bertolli Gentile - Oliwa z oliwek Extra Vergine (1 L)
Producent: Bertolli
Cena: 28,50 zł (netto: 27,14 zł )
szt.
zobacz więcej
Bertolli Robusto - Oliwa z oliwek Extra Vergine (1L) Bertolli Robusto - Oliwa z oliwek Extra Vergine (1L)
Producent: Bertolli
Cena: 28,50 zł (netto: 27,14 zł )
szt.
zobacz więcej
Carapelli Delicato - Oliwa z oliwek Extra Vergine (1 L) Carapelli Delicato - Oliwa z oliwek Extra Vergine (1 L)
Producent: Carapeli
Cena: 27,50 zł (netto: 26,19 zł )
szt.
zobacz więcej
Carapelli Delizia - Oliwa z oliwek Extra Vergine (0,75 L) Carapelli Delizia - Oliwa z oliwek Extra Vergine (0,75 L)
Producent: Carapeli
Cena: 25,50 zł (netto: 24,29 zł )
szt.
zobacz więcej
Carapelli Frantolio - Oliwa z oliwek Extra Vergine (1L) Carapelli Frantolio - Oliwa z oliwek Extra Vergine (1L)
Producent: Carapeli
Cena: 26,50 zł (netto: 25,24 zł )
szt.
zobacz więcej
Ponti Aceto Balsamico - Ocet balsamiczny z Modeny (500 ml) Ponti Aceto Balsamico - Ocet balsamiczny z Modeny (500 ml)
Producent: Ponti
Cena: 13,95 zł (netto: 11,34 zł )
szt.
zobacz więcej
Ponti Aceto di Mele - Ocet jabłkowy (500 ml) Ponti Aceto di Mele - Ocet jabłkowy (500 ml)
Producent: Ponti
Cena: 9,50 zł (netto: 7,72 zł )
szt.
zobacz więcej
Ponti Premium BBQ - Sos Barbecue (250 g) Ponti Premium BBQ - Sos Barbecue (250 g)
Producent: Ponti
Cena: 10,95 zł (netto: 10,14 zł )
szt.
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium